fbpx

Plato: Stijg op naar het goede!

Plato

Plato was een leerling van Socrates. Plato had zijn mentor wel hoog zitten, maar vond dat die een beetje te “vaag” bleef en het teveel aan de mensen zelf overliet om te bepalen wat “goed” was. Plato wilde “het goede” als vaste waarheid precies beschrijven en vastleggen. Hij greep daardoor meer naar theorie (o.a. de wiskunde van Pythagoras) in plaats van dat hij daadwerkelijk keek wat er in de wereld om hem heen gebeurde.

De ware werkelijkheid kun je volgens hem niet zien, deze bestaat alleen in de wereld van de ideeën. “Het goede” was volgens Plato ook  een absoluut gegeven, dat wil zeggen dat het onafhankelijk was van wat wij kunnen waarnemen. Als mens kun je dus niet zomaar herkennen wat “goed” is. Je moet je hiervoor naar binnen keren en je innerlijke waarneming aanspreken (je ideeën en je gevoel, ook wel “intuïtie ”genoemd). Ik moest gelijk denken aan een aantal 2-kaarten: De Hogepriesteres en de 2 van zwaarden. Ook de 2 van zwaarden uit het Toth deck van Crowley geven deze boodschap. Bij Crowley heet de kaart “vrede” en gaat het erom dat je “nadenkt” over welke levensgebieden belangrijk zijn en je intuïtieve ingevingen hieromtrent toelaat en gebruikt als basis om beslissingen te nemen.

2 van zwaarden Waite en Crowley

Volgens Plato zit de mens mentaal gevangen doordat hij denkt dat wat hij ziet de waarheid is. Om hier uit te kunnen ontsnappen, moet de mens de richting van zijn blik veranderen: van de alledaagse dingen om hem heen naar de “hogere” wereld die er aan ten grondslag ligt, de wereld van de ideeën, het “hogere” geestelijke, het goede. Grappig, dat is de Gehangene. De Gehangene wordt immers gedwongen om zijn blik te veranderen (naar de lucht) nadat hij is vastgelopen in zijn oude (denk) patronen. Maar ook de Duivel die mensen gevangen houdt in zelf gesmeden ketens (van materialisme? De ratrace? De conventies?). En natuurlijk VI de Geliefden… De Geliefden gaat volgens veel boekjes over het maken van keuzen (met je hart). Maar bij Jung en Paul Foster Case gaat ze ook over het ego dat doorheeft dat er nog iets meer is dan alleen het lichamelijke (id) en het zichtbare/bewuste, namelijk het onderbewustzijn (gerepresenteerd door de Engel die wel door de vrouw wordt gezien maar niet door de man).

De Gehangene, De Duivel, De Geliefden uit het Waite Tarot Deck
De Gehangene, De Duivel, De Geliefden uit het Waite Tarot Deck

Om mensen uit hun toestand van “mentale gevangenschap” te bevrijden, ontwikkelde Plato een soort van opvoedingsprogramma’s (Padeia). Deze moesten een mentale inkeer en vergeestelijking bewerkstelligen;  De mensen moesten leren om zich niet zoveel te hechten aan hun lichaam en lichamelijke behoeften loslaten. Tegelijkertijd moesten ze zich concentreren en emoties de rug toe keren. Door deze lichamelijke onthechting en intellectuele concentratie kon men “opstijgen” naar het goede. Het “goede” (en dus de levenskunst van Plato) was om los te komen van je lichaam zodat je kunt samenvallen met je wezen (De Ziel). Plato is hiermee de grondlegger van alle westerse spirituele stromingen die wij heden ten dagen kennen, inclusief het Christendom!

Bij “mentale gevangenschap” moest ik gelijk denken aan de 8 van zwaarden. Maar ook aan de Koningin van Zwaarden (die het al is gelukt zich te bevrijden). Eigenlijk is het zowat een hele zwaardenparade die je hier kunt opvoeren! Zwaarden zijn verbonden met het element lucht (verstand, intellect). En dat is apart, want Plato is wel de meest “spirituele” filosoof van het rijtje, je zou niet verwachten dat hij zo nadrukkelijk in het lucht domein opereert.

Zwaarden 4,7,8,9,10 en de koningin van zwaarden uit het Waite tarot deck
De Zwaardenkaarten van Plato

Maar het is voor mij best logisch, want het intellect is meer dan alleen gedachten. Het intellect is iets dat alle puntjes met elkaar verbindt (gedachten, gevoelens, intuïtie, je talenten en het vuurtje dat jouw leven opstookt).

Eén gedachte over “Plato: Stijg op naar het goede!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.