fbpx

Pentakels 5 en de les van hulpeloosheid

Tarotkaarten Pentakels 5, de Kluizenaar en Gerechtigheid

Een half jaar geleden schreef ik in een blogpost over pentakels 5 en de keuze om jezelf soms ‘buiten de groep’ te plaatsen en je eigen pad te gaan, ook al betekent dit dat het vaak moeilijk en eenzaam is. Nu las ik pas een artikel op een New Age website dat ging over het ervaren van dankbaarheid en het vermogen om hulp aan te nemen van anderen. Ik moest gelijk weer aan Tarotkaart Pentakels 5 denken en bedacht mij hoe ik dit kon toevoegen aan de interpretatie van deze kaart. En toen ik dit aan het uitzoeken was, kwamen ook nog de tarotkaarten Gerechtigheid en de Kluizenaar voorbij 😉

De meeste mensen hechten veel waarde aan zelfstandigheid en autonomie. We hebben het liefst onze zaakjes geregeld en onder controle, willen niet afhankelijk zijn van anderen en we willen laten zien dat we niemand nodig hebben om ‘voor ons te zorgen’ (want dat kunnen we namelijk prima zelf!)

Maar soms gebeurt er iets waardoor dit heel moeilijk is; Ziekte, blessure, nieuwe baan, nieuwe baby. Dingen groeien ons boven het hoofd of we weten even niet meer hoe we iets aan moeten pakken. Wat we dan als eerste gaan doen, is heel erg in de ‘vechtmodus’ schieten: we gaan harder werken, koppig toch tegen gezondheidsadviezen in dingen ondernemen en ontkennen dat we ‘een probleem’ hebben. Hiervan krijgt overigens vaak ‘het Ego’ de schuld. En ja, het is waar dat het Ego degene is die het gevoel van ‘controle’ het meeste waardeert en die inderdaad wat ‘stoer’ de aangeboden hulp zou afslaan om de onafhankelijkheid te beschermen.

Maar… herken je de situatie dat je na een gevecht (met je zelf, met de omstandigheden) iets accepteert of loslaat en dat je dan zo’n heerlijk opgelucht gevoel hebt? Dat kun je ook krijgen door een keer ‘ja graag’ te zeggen als iemand hulp aanbiedt. Het gevoel van dankbaarheid en kwetsbaarheid zorgt ervoor dat we beseffen dat we niet helemaal alleen op de wereld zijn. Bovendien kunnen we door hierop te reflecteren ook later weer anderen helpen die in dees of gene situatie terecht zijn gekomen.

Ik moest toen ook denken aan Tarotkaart 9 De Kluizenaar. Een wijs iemand die al veel heeft meegemaakt. Hij reflecteert en kijkt in zichzelf (in plaats van zich druk te maken wat anderen denken). Hierdoor kan hij ook anderen helpen die hetzelfde pad moeten lopen.

Maar ook kwam in mij op de kaart Gerechtigheid, die ik zelf altijd interpreteer als iemand die niet alleen kijkt naar de letter van de wet, maar ook naar ‘billijkheid’: Je krijgt meer tolerantie en empathie als je zelf hebt meegemaakt hoe het is om ‘hulpeloos’ te zijn of in een uitzichtloze situatie te zitten. En dit maakt dat je beter in staat bent een ‘rechtvaardig’ oordeel te vellen.

Ik ging op zoek naar deze combinaties, om te zien of anderen deze connecties ook gemaakt hadden. En inderdaad, ik kwam terecht op Spotify waar ene Martin George Selwood muziek had gecomponeerd welke geïnspireerd was op Pentakels 5 en de Kluizenaar;

Tarotkaart de Kluizenaar en Pentakels 5 van Martin George Selwood

Er is moed en kracht voor nodig om ons over te geven aan onze eigen hulpeloosheid en om te accepteren dat we, net als elk ander mens, beperkingen hebben. Deze ‘overgave’ leert ons veel lessen;  We ontdekken nederigheid, dankbaarheid en ook om compassie & begrip te hebben voor anderen. Ik vind dit een mooie aanvulling op tarotkaart Pentakels 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.