fbpx

De Mystieke Wijnpers en Pentakels Tien

Het symbool op de mantel van de oude man op Tarotkaart Pentakels 10 uit het Waite-Smith deck

Pentakels 10 komt de laatste tijd veel op mijn pad. Een tijdje geleden bekeek ik de kaart weer eens goed, en merkte toen pas dat het symbool op de mantel van de oude man eigenlijk nergens wordt toegelicht. Ik heb de vraag gesteld op de socials en er kwamen een aantal theorieën en suggesties:

  • Het is een vruchtbaarheidssymbool (granaatappel en sprieten)
  • Het is een astrologisch symbool : twee maansikkels en de (split van het ram?) teken
  • Alchemistisch embleem
  • Een (familie) wapen
  • Het is geen symbool, alleen versiering

Toen ik op You Tube iemand hoorde zeggen dat hij dacht dat het symbool op de mantel van de oude man een Wijnpers is, vond ik dat heel ver gezocht. De man in kwestie had wel een plaatje gevonden van een middeleeuwse wijnpers die hier precies op leek, en dus heb ik opgezocht wat de wijnpers zou kunnen symboliseren.

De ‘Mystieke’ wijnpers is christelijke symboliek. Sommige afbeeldingen tonen Jesus in de wijnpers, waarbij hij zelf wordt meegeperst met de druiven. Dit symboliseert dat Jezus zich opoffert voor de mensen. Maar vaker zag ik dat men ‘De Mystieke Wijnpers’ als symbool ziet voor ‘het einde der tijden’ of de ‘dag des oordeels’ waar God de ongelovigen vernietigt.

De meer humanistische interpretatie is dat het symbool staat voor de geestelijke kracht die nodig is om lijden te kunnen doorstaan. Misschien een beetje als ‘waar je niet dood aan gaat daar wordt je sterker van’ ?

Diverse afbeeldingen van 'de mystieke wijnpers' en van 'antieke' wijnpersen
oude afbeeldingen van Jezus in de ‘mystieke wijnpers’ en wat echte antieke wijnpersen

Ik heb zelf gezocht naar een afbeelding van een antieke wijnpers die leek op het symbool op de kaart. Maar ik kan het niet vinden. Er is wel veel te vinden over de Symboliek van de druiven, maar niet over dit specifieke symbool. Aangezien Waite en Smith geen pennestreekje aan het toeval overlieten, denk ik dat er zeker een symboliek in verborgen zit. Maar Wat?

Wie nog meer ideeën of theorieën heeft mag het zeker zeggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.