fbpx

Over het ‘denken’ van de ziel en de zwaarden in de Tarot

Diverse Zwaarden uit het Rider-Waite-Smith deck

De ziel denkt nooit zonder een mentaal beeld

Aristoteles

Telkens als ik ergens een quote tegenkom, denk ik aan een Tarotkaart. Dat is ook niet zo raar aangezien de Tarot bestaat uit een dik pak one-liners van ‘de dingen die je moeder altijd zei’ tot aan uitspraken van de grote filosofen en natuurwetenschappers. Maar, omdat de oude Grieken een grote invloed hebben gehad op ons huidig denken en handelen, heb je bij hen in elk geval altijd prijs!

Tarotcard Two of Swords

Toen ik deze quote van Aristoteles las, had ik als eerste Zwaarden Twee in mijn hoofd. Maar toen ik mij wat meer ging verdiepen in de achtergrond van deze quote, kwam ik tot een leuk inzicht wat betreft de zwaarden in de Tarot

De Zwaarden worden vaak – ten onrechte – uitgelegd in termen van verstand en rationeel denken. In alledaagse leggingen wordt dit dan – ook ten onrechte – tegengesteld aan ‘het gevoel’ geplaatst.

Dat de Zwaarden (en het element lucht in het algemeen) een veel diepere symboliek heeft, is natuurlijk wel bekend; Lucht is een medium, een verbinder. Het element lucht ‘voedt’ als het waren de andere elementen (aarde, water en vuur): Wanneer er te weinig lucht in de aarde zit, zullen wortels van planten stoppen met groeien en gaan ze dood. Wanneer Waterstof (H2) zich niet kan binden aan lucht (O) dan is er geen water en dus geen leven. Vuur dat geen zuurstof krijgt, zal uitdoven.

De Zwaarden, of het intellect, staat in de Tarot daarom voor het vermogen om dingen met elkaar te verbinden, creatief te denken, te fantaseren, plannen te maken, patronen te ontdekken en te reflecteren. ‘Logisch’ denken hoort ook bij zwaarden. Met een Zwaard kun dingen zoals hoofd- en bijzaken (onder)scheiden. Ook kun je er bullshit mee wegsnijden. Tot slot staat het zwaard ook symbool voor mentale kracht, een niet te onderschatten super-power die helaas ook in het nadeel kan werken.

De Zwaarden worden vaak als ‘negatief’ beschouwd en ik heb er een projectje van gemaakt om het op te nemen voor deze ‘underdog’. Alle elementen zijn even belangrijk in het leven en dus ook in de Tarot. Waite mag er dan wel een beetje een depri-draai aan hebben gegeven, ik laat mij daar niet door van stuk brengen 🙂

Tot slot een stukje van Eliphas Lévi dat ik goed vind passen bij de Zwaarden. Het is één van zijn bekende ‘paradoxen’ (Paradox V: ‘Reason is God’)

Paradox V: Reason is God

THIS should be placed first. It is before everything: it is self-existent, it exists even for those who do not know it, as the Sun for the Blind, but to see it, feel it, understand it, this is the triumph of the understanding in man; it is the definite result of all the travail of thought and all the aspirations of Faith. In the principle is Reason, and Reason is in God, and God is Reason. All is made by it, and without it is nothing made. It is the true light that enlightens us from our birth: it shines even in the darkness, but the darkness does not close it in.

These words are the oracle of Reason itself, and they occur, as all know, at the commencement of the Gospel of St. John.

Without this Reason nothing exists; everything has its reason for existing, even unreason, which serves as a background to reason as the shadow does to the light.

True magic is a scientific force placed at the service of Reason.

Eliphas Lévi

Ik zie gelijk nog meer Tarotkaarten voor mij maar die zijn weer voor een ander blogstukje.

2 gedachten aan “Over het ‘denken’ van de ziel en de zwaarden in de Tarot”

  1. Fijn dat jij het voor de zwaarden opneemt. 😉 Want ze gaan ook over humor, ze gaan over de balans tussen denken en voelen, de leuke discussies, het onderzoeken. En ja, ze kunnen ook zwaar zijn, maar komt dat door de zwaarden of door ons mensen die dit element zo verkeerd begrijpen en gebruiken. Blij om te zien dat jij als ridder van zwaarden weer te paard zit, en ons wel weer even een poepje laat ruiken. Ik heb je blogs gemist, dus top dat je dit weer doet. Dikke knuffel xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.