fbpx

Over Nieuwe Wijn en Oude Zakken in de Tarot

Old and new Tarot readers

Credo quia Absurdum (Ik geloof omdat het absurd / onmogelijk / irrationeel is).

Bedrijfsnaam van Ana Fragateiro en Tiago Pimentel

Ik volg veel Tarotblogs want ik ben altijd benieuwd naar de inzichten van andere tarotisten. Eén van die blogs wordt geschreven door een (erg fanatieke) man die zich al 45 jaar bezig houdt met de Tarot en cursussen geeft in de US. Hij post soms 2 blogs per dag, heel uitgebreid en ook heel leerzaam. Zijn specialiteit is de Crowley Tarot en ik vind het altijd leuk en nuttig om zijn stukjes te lezen.

Echter, in een recente post hield hij een soort tirade tegen ‘al die jonge mensen die maar denken dat ze zomaar iets kunnen gaan doen met de Tarot’. Of het nu ging om het creëren van een nieuw deck, het schrijven van blogs of het geven van cursussen & consulten. “Die jonge lui wisten niks want ze hadden zich nergens in verdiept en ze hielden zich ook niet aan ‘de oorspronkelijke symboliek’. Maar ondertussen probeerden ze wel iets te verdienen en/of zichzelf in ’the picture’ te plaatsen door stukjes te schrijven…

Ik was een beetje teleurgesteld. Maar ook geïrriteerd. En wel om de volgende redenen:

1. Vernieuwing is niet gelijk aan oplichting

Het zeker waar dat er veel mensen zijn die ethisch gezien een grens overschrijden en geld proberen te verdienen aan kwetsbare mensen door ze een toekomstvoorspelling op de mouw te spelden. Maar dit staat los van (zowel jonge als oude) mensen die creatief bezig zijn met de Tarot en deze hierdoor vernieuwen.

2. De Tarot is niet iemand’s bezit

De Tarot is niet iemand’s bezit. Het is er voor iedereen en iedereen mag ermee doen wat hij of zij wil

3. ‘Oorspronkelijke’ wijsheid bestaat niet

Er bestaat geen ‘oorspronkelijke’ symboliek of ‘oude’ wijsheid. Al die symboliek en wijsheden die zogenaamd ‘oorspronkelijk’ zijn, zijn in de tarot gestopt door mensen die ook ooit eens jong waren en ook creatief met de Tarot werkten. Bovendien zijn een aantal van deze ‘gerenommeerde’ occultisten niet bepaald smetvrij als het gaat om ethisch verantwoord handelen. Dit geldt voor alle decks en alle occulte genootschappen vanaf het moment dat de Tarot het levenslicht zag (en dat is al in de 15e eeuw dus best al een tijd!).

Om een paar voorbeelden te noemen: Eteilla en Gebellin hebben de Egyptische mythologie in de Tarot benadrukt. Gebellin vertelde dat deze ‘oude’ kennis uit een Egyptisch boek kwam dat ooit was ‘gered’ uit een door brand geteisterde bibliotheek in Alexandrië. Eteilla beweerde dat hij de geheimen van de Tarot van een oude Italiaanse waarzegger uit Piedmonte had gekregen.

Lévi en Waite probeerden de Tarot te verenigen met de Joodse, Theosofische, Alchemistische en Christelijke traditie. Waite heeft eerst de Theosofische benadering geprobeerd, maar vond dat niks. De Kabbalah had een tijdje zijn interesse, maar hij heeft hier later wat meer afstand van genomen. Met andere woorden, Waite was ook op zoek en was ook aan het experimenteren met de Tarot. De ‘oorspronkelijke’ kennis had hij ook niet in huis. Hij las veel en probeerde veel (en discussieerde veel, want zelf dacht hij namelijk wel dat hij alle kennis in huis had 😉

Paul Foster Case, Arthur Edward Waite and Eliphas Lévi

De Golden Dawn claimde een oud manuscript te bezitten (maar dit is zeer discutabel en hoogstwaarschijnlijk verzonnen door Westcott). Aleister Crowley zei de kennis te hebben ontvangen van een Egyptische geest (via zijn vrouw) Hij leunde zwaar op ‘kennis’ van Edward Kelly en John Dee, die deze op hun beurt weer hadden vergaard door het contact met Engelen.

Paul Foster Case heeft naar eigen zeggen alle wijsheid tijdens seances onder begeleiding van een mysterieuze ‘Meester R’ gekregen, nadat hij out of the blue door een vreemdeling was benaderd toen hij bij een bushalte stond te wachten op de bus naar zijn werk….

Eteilla, William Wynn Westcott, John Dee and Edward Kelly

En zo kan ik nog wel even doorgaan (en dat zal ik ook zeker doen maar dan in een volgend blogstukje).

Het wil niet zeggen dat deze mensen niet gepassioneerd en serieus waren en dat ze niet ‘geloofden’ in wat ze deden. In tegendeel, ze hebben een enorme bijdrage geleverd! Maar wanneer er nu iemand zou komen met één van deze claims zouden we ze voor gek verklaren terwijl we bovengenoemde occultisten toch heel ‘credible’ vinden, enkel en alleen omdat ze ‘oud’ en ‘oorspronkelijk’ zijn.

Samuel Lidell Mathers van de Golden Dawn

De ‘oude’ auteurs hebben erg veel werk verzet en veel kennis gedeeld. Het is super leuk en ook goed om terug te gaan naar hun tijd en hun publicaties en te zien hoe zij de symboliek verklaarden. Door de geschiedenis te kennen, kun je het heden beter begrijpen (en de toekomst vormen zoals het gezegde gaat). Maar je kunt ook met het hedendaagse bewustzijn de Tarot vernieuwen en misschien verduidelijken. Niks is zeker, behalve verandering (om er nog maar eens een cliché tegenaan te gooien).

Een mooi voorbeeld van vernieuwing

Het Terra Volatile Tarot deck van Tiago Pimentel en Ana Fragateiro

Een prachtig voorbeeld van hoe de Tarot vernieuwt en van de creativiteit, kennis en kunde van (jonge) mensen is het Terra Volatile Tarot deck, ontworpen door twee designers (Ana Fragateiro en Tiago Pimentel) die in 2016 hun 9-5 baan opzegden en zich gingen richten Alchemie, Esoterie en Tarot, iets dat al een hobby van hen allebei was.

Ten eerste is het ontwerp esthetisch gezien super mooi! Maar dat niet alleen; Ana en Tiago hebben zich erg goed verdiept en hebben vervolgens een 5e ‘kleur’ aan het deck toegevoegd namelijk ‘vaten’ die het element ether toegewezen krijgt. Ze schrijven daarover:

“De Vaten belichamen de Kwintessens, een hemelse substantie die de verschillende rijken van de werkelijkheid met elkaar verbindt en alle vier de klassieke elementen in een harmonieus evenwicht bindt…

“Visueel kunnen de kaarten direct verwijzen naar de Duitse verluchte tekst Splendor Solis van Salomon Trismosin. De symboliek van de meeste kaarten volgt echter niet de volgorde of de algemene iconografie van het boek. We hebben ervoor gekozen om verschillende benaderingen te volgen vanuit verschillende alchemistische concepten en mythologische of psychologische perspectieven….

De tarot zelf heeft zijn eigen en gevestigde symboliek die in bepaalde opzichten de meest gerespecteerde alchemistische premissen behelst. Het was onze taak om een redelijke overeenstemming te vinden zodat we ons eigen gevoel konden volgen.

Dit is tenslotte een holistisch nieuw deck dat tot doel heeft je handvatten te geven voor je eigen zelfontdekking en je intuïtie te leren volgen, want daar ligt de sleutel.

Ana Fragateiro en Tiago Pimentel

Tevens is er de mogelijkheid om een aantal extra kaarten of ‘expansies’ toe te voegen. Je kunt zelf beslissen welke kaarten je wel of niet nog extra in het deck wilt stoppen. En hiermee kun je dus het Tarot deck afstemmen naar eigen inzicht. Ik vind dit echt een super goed idee. Wanneer je alle kaarten zou gebruiken (dus inclusief de extra kleur en de expansies) dan heb je een deck met 107 kaarten. En allemaal even mooi en zorgvuldig gemaakt.

Een aantal extra tarotkaarten uit het Terra Volatile tarot deck
Er zijn 15 ‘extra’ of ‘alternatieve’ Tarotkaarten waar je je deck mee kunt aanvullen

Wat ik vaak mis aan Tarot decks, is een begeleidend boek of uitleg. Veel decks worden inderdaad ‘esthetisch’ ontworpen of met een bepaald thema (katten, filmsterren, Tatoo’s etc.) maar er ontbreekt een beschrijving van de intentie of de symboliek waardoor het voor degene die het deck wil kopen en gebruiken wel eens moeilijk is (hierin moet ik de ‘oude’ zak dan wel gelijk geven). Maar Ana Fragateiro en Tiago Pimentel hebben naast een boek dat je kunt bestellen, ook een heel uitgebreide website met voor elke kaart een beschrijving van de symboliek en een keywoordenlijst. Tevens hebben ze een site met een glossarium waar je alchemistische symbolen kunt opzoeken.

Twee grote Arcana kaarten uit het Terra Volatile Tarot deck
Twee prachtige voorbeelden van de grote arcana kaarten uit het Terra Volatile Tarot deck

En als klap op de vuurpijl ontwerpen ze ook nog ‘hippe’ kleding geïnspireerd door Alchemie en bedrukt met Alchemistische symbolen.

Website van Ana Fragateiro en Tiago Pimentel
Check ook de (kleding) shop van Ana en Tiago

Voor wat het waard is: ik ben heel erg onder de indruk en word heel blij van de passie van deze mensen alsmede van hun creativiteit & vakmanschap! En ik laat de oude zakken lekker mopperen!

Zie hier hun Website met de uitgebreide beschrijvingen van het Terra Volatile Tarot

Zie hier hun Website met het glossarium en de kleding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.