fbpx

Een Rode Yod op Pentakels Zes?

Tarotkaart Pentakels Zes uit het Rider-Waite-Smith Tarotdeck

Wanneer je Tarotkaart Pentakels Zes uit het Rider-Waite-Smith deck goed bekijkt, dan zie je een klein rood ‘labeltje’ bij de zak van de bedelaar met de blauwe mantel. Heeft dit rode dingetje een betekenis? Is het een Yod? Of iets anders?

Een Yod?

Wanneer je een beetje rond speurt dan lijkt de meest gangbare theorie te zijn dat dit een rode Yod is;

De Hebreeuwse letter Yod

De Yod symboliseert ‘een zegen van god’ of ‘de creatieve hand van god’. Dit zou betekenen dat de bedelaar met de blauwe mantel het geld niet krijgt, omdat hij al in staat is om zichzelf te onderhouden. Hij heeft immers de kracht van de creatieve hand van God in zijn zak. Zou hij het zelf niet weten? Dat de Yod rood is zou kunnen betekenen dat het ook weer geen kadootje is, maar dat hij wel zelf actie moet ondernemen om gebruik te kunnen maken van deze creativiteit. (Rood is de kleur van actie, wil).

Het rode ding in de zak van de bedelaar van Tarotkaart Pentakels 6 uit het Rider-Waite-Smith deck

Een andere mogelijkheid is, dat de bedelaar met de blauwe mantel geen geld krijgt, omdat hij op een andere manier is ‘gezegend’; De man in de gele mantel krijgt het geld, maar de man in de blauwe mantel krijgt iets anders. Een beetje zoals ‘De één is gelukkig in het spel en de ander in de liefde’ of iets soortgelijks 🙂

Een ticket?

Tijdens het zoeken naar betekenissen en symbolen, kwam ik ook op andere blogs terecht waar men stelde dat het rode ding een theater- of loterijticket zou kunnen zijn dat uit de zak van de bedelaar steekt.

Het theaterkaartje zou volgens één van de auteurs kunnen symboliseren dat de bedelaar geen echte bedelaar is, maar een acteur. De ‘Rijke’ man die het geld weggeeft weet dit en daarom geeft hij het geld aan de andere bedelaar.

Op een forum kwam ik een discussie tegen over de ‘loterij-theorie’. Ook hier werd gesuggereerd dat de ‘rijke’ man weet dat de bedelaar met het (winnende) loterijticket het geld niet nodig heeft en dus de donatie aan de andere bedelaar doet. Ik vind de ’ticket’ theorie leuk maar ook een beetje vergezocht. Alhoewel… een loterijticket is wel een beetje te vergelijken met een ‘Yod’:

Er zijn ook mensen die beweren dat het gewoon een labeltje of een lapje is. Maar dat geloof ik ook niet. Zowel Waite als Smith deden niks zomaar! Over elk pennestreepje is nagedacht. Ik kon er zowel in boeken als online niet zoveel over vinden. Maar wie weet kom ik nog een keer wat uitgebreidere info tegen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.