fbpx

Tarotkaart Bekers 4 : Verwend of Verwaarloosd?

Tarotkaart Bekers vier uit het Waite-Smith deck

Bekers 4 is een kaart waarvan ik altijd vond dat ‘ie een beetje uit de toon viel. Ik dacht er nooit zo bij na waarom ik dat gevoel had. De betekenis van de kaart was mij op zich wel duidelijk. Ergens vanbinnen knaagde wel altijd iets maar ik had er nooit tijd of geduld voor om dit te gaan onderzoeken. Bekers zijn sowieso al niet zo mijn kleur ;-). Maar laatst gebeurde er iets en toen moest ik aan deze kaart denken. Ik ben er dus toch met een paar ‘frisse ogen’ ingedoken en wil het resultaat van mijn zoektocht hier graag delen.

De steekwoorden en betekenissen die over het algemeen worden toegekend aan deze kaart zijn (onder andere):

  • Niet willen zien wat je wordt aangereikt
  • Iets willen dat er niet is
  • Ontevreden zijn
    • ‘Pubergedrag’, verwend gedrag

Waite noemt ook ‘afkeer’ en ‘walging’. Letterlijk schrijft hij in ‘Pictorial Key’:

“Een jongeman zit onder een boom en overpeinst drie bekers die voor hem op het gras staan; Een arm die uit een wolk tevoorschijn komt, biedt hem een andere aan. Zijn uitdrukking is er echter één van ontevredenheid over zijn omgeving.

Waarzeggende betekenissen: Vermoeidheid, walging, afkeer, denkbeeldige ergernissen, alsof de wijn van deze wereld alleen verzadiging had veroorzaakt; Een ander glas wijn, als een sprookjesgeschenk, wordt nu aan de verkwister aangeboden, maar hij ziet er geen troost in. Dit is ook een kaart van ‘gemengd genot’. Omgekeerde kaart: Nieuwigheid, voortekens, nieuwe instructie, nieuwe relaties”

A.E. Waite – The Pictorial Key to the Tarot (1911)

Wat bedoelt Waite met ‘gemengd’ genot? Bedoelt hij dat je teveel van iets hebt waardoor je het ‘zat’ bent? De omgekeerde betekenis – die ik overigens nooit als ‘omgekeerd’ zie maar meer als de andere kant van het spectrum – lijkt er niet helemaal op te slaan..

In het deck van Eteilla betekent de kaart i.d.d. letterlijk ‘verveling’. De ‘omgekeerde’ betekenis is daar ongeluk, pech; Crowley noemt deze kaart ‘Weelde’ (‘Luxury’ in de Engelse versie). In een ‘modernere’ versie (de ‘Urban Tarot’) heet hij ook ‘Luxury’. Al deze betekenissen lijken overeen te komen met de interpretatie van Waite.

In het Dame Fortune’s Wheel Tarot deck van Paul Huson, zie je een verveelde jongeman die zich niet goed een houding weet te geven. Hier is de sfeer meer melancholisch: je voelt de onhandigheid en wanhoop zowat als je naar deze kaart kijkt 🙂

Tarotkaart Bekers vier uit het Dame Fortune's Wheel Tarot deck van Paul Huson

Wanneer je deze redenering(en) zou volgen, zou je denken dat de jongeman op de kaart van Waite-Smith de beker juist niet aanneemt, omdat hij genoeg heeft. Niet omdat hij verwend of verveeld is?

De bekers in de Tarot gaan echter niet over wijn (helaas 🙂 en ook niet over melk & cookies. Bekers gaan over gevoel en emotie. Wat doet de jongeman op de kaart nu echt? Sluit hij zichzelf af van emoties van anderen? Of van zijn eigen gevoel? Of weigert hij interactie, m.a.w. : wil hij geen gevoelens delen ? Hier dacht ik over na en ik denk dat de diepere betekenis van deze kaart best eens uitgebreid kan worden met één van de volgende mogelijkheden:

Neem de tijd om met je emoties te zitten

De jongeman op de kaart neemt de tijd ‘om met zijn emoties te zitten’. Emoties komen en gaan. Soms komen ze uit het niets en kunnen ze ons overspoelen en ons leven kleuren. Als we de tijd nemen om er naar te kijken, kan dit ‘helend’ werken. Wanneer je erbij stil staat en je afvraagt waarom je je toch zo voelt zoals je je voelt, dan merk je soms dat ze vanzelf weer weggaan. Aan de andere kant kun je er ook te lang mee zitten. Bijvoorbeeld doordat je boos of emotioneel blijft over iets dat in een ver verleden is gebeurd. Het bewust zijn van de tijd – hoe lang duurt dit gevoel al? – kan een techniek zijn om te zorgen dat je je gevoel verwerkt. En dat is super nuttig. Misschien neemt de jongeman op de kaart zo’n moment. Of is hij op het punt dat hij er te lang in blijft ‘hangen’. Het is de vraag die je zou kunnen stellen als de kaart in een legging opduikt;

Emotionele pijn maakt dat je jezelf niet bloot wil geven

De jongeman op de kaart is gekwetst en dat zorgt ervoor dat hij zich terugtrekt in zichzelf. Hij wil zijn gevoelens niet delen met anderen, ook niet met degenen die dicht bij hem staan. Aan de andere kant is hij ook niet in staat om de ander troost en steun te bieden. Het wordt een soort van disfunctioneel patroon dat in stand wordt gehouden en sterker wordt naarmate de jongeman stiller en stiller wordt. De mensen om hem heen kunnen zich buitengesloten voelen en misschien geen sympathie meer voor hem voelen. Dit maakt alleen maar dat hij nog minder bereid is om zijn gevoelens te uiten. Stilzwijgen als reactie op emoties is – volgens psychologen – een aangeleerde reactie die ook weer afgeleerd kan worden; Wanneer de jonge man op een veilige plek kan beginnen met alles te uiten wat hij heeft achtergehouden, kan het weer ‘goed’ komen. Wellicht is dit wat de man op de kaart probeert te doen, al lijkt het nog niet echt te lukken ha ha.

Jezelf verdoven voorkomt dat je je problemen onder ogen ziet en weerhoudt je ervan om een oplossing of vrede te vinden

De jongeman op de kaart voelt zich ongemakkelijk door de emoties die hem overspoelen. Emoties hoeven niet altijd negatief te zijn, maar soms is verruking of geluk ook al overweldigend. In plaats van ze te ervaren, geeft hij er de voorkeur aan om zichzelf te ‘verdoven’. Misschien letterlijk door alcohol of medicijnen. Of figuurlijk, door afleiding te zoeken en/of door zich terug te trekken in een wereld waar alles ‘neutraal’ is. Wanneer je jezelf verdooft, voel je niks. Geen pijn of verdriet maar ook geen vreugde of opluchting. Hoe minder je voelt, hoe minder levendiger je wordt. We leven in een maatschappij waarin het niet normaal wordt gevonden dat je emoties kunnen fluctueren van het ene naar het andere uiterste van het spectrum. Maar als je dit bewust ervaart, dan is er de kans dat het fluctueren minder wordt en dat je juist beter in balans raakt omdat je je emoties leert herkennen en ermee dealt.

Ik heb zelf 2 tarot decks waarin deze betekenissen wellicht worden uitgebeeld; De bekers 4 uit het alchemistische tarot deck van Robert M. Place laat een olifant zien die balanceert op 4 aardewerken kruiken; En op de bekers 4 uit de ‘Tarot of the holy light’ van Christine Towler zie je vier kelken die op een woelige zee drijven. Ik vind dat deze afbeeldingen mijn ‘gevoel’ over deze kaart beter uitdrukken. Maar dat is aan ieder om voor zichzelf te onderzoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.