fbpx

Geschiedenis van de Tarot: Mythes en Mysteries Ontrafeld

Foto compilatie van o.a. Filippo Maria Visconti, Helena Blavatski, Eliphas Lévi

“Waar komt de Tarot vandaan?” Dankzij de inspanningen van auteurs, wetenschappers en tarot enthousiastelingen als Stuart Kaplan, Franco Pratesi, Michael Dummett, Paul Huson, Mary K. Greer en vele anderen hebben we een zeer goed en uitgebreid overzicht van de geschiedenis van de Tarot als kaartspel en divinatie methode. In het blogstukje over het allereerste Tarot deck kun je lezen hoe Stuart Kaplan in de jaren ’70 bewijs vond voor dit allereerste Tarot deck (daterend uit 1424) in de Bibliotheque Nationale van Parijs.

In de eeuwen voor ons leefden er echter vele mythes en mysteries over de oorsprong van de Tarot; De Tarot zou ‘bedacht’ of ‘doorgegeven’ zijn via:

  • De Oude Egyptenaren
  • De Roma en Sinti (voorheen: Zigeuners)
  • Een geheimzinnige Alchemist (De Graaf van St. Germain)
  • De Tempeliers
  • De oprichter van het geheime genootschap ‘De Rozenkruizers’ (Christian Rosenkreuz)

Maar ook tegenwoordig nog zijn er auteurs die geloven dat ze iets op het spoor zijn, zoals bijvoorbeeld Robert Swiryn die een – overigens zeer goed en boeiend – boek heeft geschreven waarin hij uitlegt dat de oorsprong van de Tarot is terug te vinden in geschiedenis van de Catharen.

Zelf ben ik al vanaf dat ik begon met het bestuderen van de Tarot geïnteresseerd in (hmm misschien wel geobsedeerd door) de geschiedenis van de Tarot en met name de herkomst van de symboliek. Het Tarotspel mag dan met een aan waarheid grenzende waarschijnlijkheid zijn ontstaan in het Renaissance Italië van de 15e eeuw, de esoterische symboliek die er later door de diverse occultisten aan zijn toegevoegd moet ook op één of andere manier terug te herleiden zijn naar diverse religieuze, filosofische, occulte en culturele tijdperken en stromingen. En hierin ligt ook het antwoord op de vraag hoe het komt dat bovenstaande mythes en mysteriën die de Tarot omgeven tot op de dag van vandaag levend blijven.

Wanneer je je verdiept in de geschiedenis van de Tarot, is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen de feitelijke (papieren) kaarten van de Tarot en de symboliek van de afbeeldingen. Het moge voor iedereen duidelijk zijn dat de archetypische en esoterische symbolen op de kaarten (of gelinkt aan de kaarten) reeds eerder op het toneel zijn verschenen dan de fysieke Tarot.

Wanneer ik een cursus of workshop geef krijg ik wel eens de vraag waarom de geschiedenis van de wijsheid in de Tarot nu zo interessant zou zijn. Immers, de Tarot zoals wij die nu kennen kan door iedereen worden gebruikt en de meeste mensen zijn voornamelijk geïnteresseerd in de praktische kant: het geven van consulten, het interpreteren van de kaarten en het trainen van ‘intuïtie’.

Mijn persoonlijke antwoord is dat mijn motivatie nu eenmaal altijd komt vanuit de drang iets te begrijpen. Weten waar iets vandaan komt zorgt voor meer inzicht. Als ik begrijp waar een bepaald symbool vandaan komt en hoe dit in een kaart is gekomen, dan komt de kaart voor mij meer tot leven. Ik kan er dan ook zelf creatiever mee zijn. Zonder deze kennis of dit begrip zou ik gewoon ‘betekenissen’ opdreunen en dat is naar mijn mening niet de bedoeling van de Tarot. Echter, dit is iets dat bij mijn persoonlijke stijl past en de manier waarop ik nieuwe dingen leer. Het is een stijl die ook door andere – met name introverte – mensen wordt toegepast; Eerst wil je het naadje van de kous weten voordat je ergens mee aan de slag kunt gaan. Natuurlijk zijn er veel meer stijlen en is er niks goed of fout wat dit betreft.

Een ander antwoord is dat het nu eenmaal enorm leuk is om in dingen te duiken en veel te weten over iets dat je passie is. En al helemaal als dat iets van huis uit al een mysterieus tintje heeft. Tel daar nog bij op alle intriges, de (leuke) complottheorieën en de smeuïge details uit de biografieën van hen die zich door de eeuwen heen hebben verdiept in de Tarot en in gerelateerde esoterische wijsheden… Dan heb je een studie object gevonden waar je je leven lang mee kan doen.

In een serie blog artikelen over de geschiedenis van de Tarot wil ik graag delen wat ik allemaal heb gevonden in mijn zoektocht naar ‘de oorsprong van de wijsheid in de Tarot’. Ik heb hierin soms ook geprobeerd te verklaren waar de mythes rondom het ontstaan van de Tarot vandaan komen. De meesten komen namelijk niet zomaar uit de lucht vallen en hebben toch ergens een soort van ‘credible’ – of in elk geval ‘logisch’ – linkje; Waar rook is, is immers ook vuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.