fbpx

Zwaarden Aas: De Game Genie van de Tarot

Volgens de bijbel ontving Mozes de twee stenen tafelen met 10 geboden van God op de berg Sinaï. De Stenen tafelen bevatten niet alleen waardevolle regels, ze waren ook nog eens geschreven door God’s eigen vinger! Volgens de Joodse traditie gaf God hem bovendien de complete Joodse bijbel + interpretatie mee.

Vergeet die tafelen, vergeet die bijbel. Want volgens de Talmud kreeg Mozes van een aantal Engelen ook nog een goodiebag met een paar presentjes erin. En die zijn vele malen interessanter! Bovendien leidt 1 van die presentjes ons naar Zwaarden Aas in de Tarot…

Het verhaal gaat dat Mozes de tafelen en de bijbel niet zomaar ontving. Er ging een discussie aan vooraf. God overlegde met de Engelen of de mensen ‘het wel waard waren’ om de kennis van de tafelen en de bijbel te ontvangen. Mozes pareerde de kritische vragen van God en de Engelen en stelde dat het Joodse volk dit zeker verdiende. Hij won het debat en terwijl God blijkbaar met zijn vinger in steen aan het schrijven was, vierden de Engelen het succes met Mozes. Om hem te feliciteren kreeg hij van hen ook nog een kleinigheidje.

De Engel des Doods schonk Mozes een speciaal soort wierook, waarmee het Joodse volk beschermd kon worden tegen ziektes als de pest. Van een andere Engel kreeg hij een manuscript met magische formules en recepten. Dit manuscript staat bekend als “Het Zwaard van Mozes” (Harba de-Moshe). In dit manuscript wordt uitgelegd welke Engelen er zijn en hoe de hierarchie in elkaar zit. Er zijn 4 aartsengelen die verantwoordelijk zijn voor “Het Zwaard”. Want wie het Zwaard beheerst, heeft macht over alle Engelen. Degene die het Zwaard bezit – en er mee om kan gaan – heeft dus in feite dezelfde macht als God! In het manuscript is ook een lijst opgenomen met alle namen van Engelen die je theoretisch gezien ‘voor je karretje’ kunt spannen en voor jou kunt laten werken.

Het derde deel van het manuscript wordt geheel in beslag genomen door de formules om die Engelen op te roepen wanneer je iets wilt doen of bereiken. Eerst doe je een ritueel om controle over het Zwaard te krijgen. Dit duurt 3 dagen en bestaat voornamelijk uit bidden en baden. In de gebeden moet je magische spreuken verwerken die een performatief karakter hebben (je praat alsof hetgene dat je wenst te gebeuren al is gebeurd). Daarna kun je opzoeken welke Engel met welke spreuk in te schakelen wanneer je een probleem wilt oplossen of iets wil laten gebeuren. De lijst is bijzonder lang en bevat uiteraard zaken als het genezen van mensen, het vruchtbaar maken van land en winnen van het hart van iemand waarop je een oogje hebt. Maar ook als je beroemd wilt worden is er een Engel die je helpt (mits je de spreuk op in een stuk lood graveert en voor je deur begraaft).

Hoe verder je leest, hoe specifieker de situaties worden. Zo heb je een spreuk voor het geval dat je plotseling in een ravijn valt (die je tijdens het vallen moet zeggen) en ook een voor als je aan het verdrinken bent. Opvallend is dat er zeer veel Engelen kunnen worden geroepen om iemand anders iets aan te doen. Zo kun je o.a. zorgen dat iemand wordt vermoord, of dat zijn huis afbrandt, dat iemand dement wordt, dat iemand’s baby geaborteerd wordt of dat iemand door iedereen gehaat wordt. Tja het waren wrede tijden..

Toch zijn er ook veel praktische spreuken voor de alledaagse problemen en situaties. Je kunt een deur laten openen of laten sluiten, met de doden praten, door vuur lopen, bergen laten verdwijnen, het laten hagelen en over water lopen. Ook is er een Engel die ervoor zorgt dat je een leeuw bij zijn oor kunt vasthouden voor het geval dat je eeeehh… een leeuw bij zijn oor wilt vasthouden. (Ik hoop voor deze Engel dat hij of zij ook nog andere taken van God heeft gekregen)

Justin Sledge heeft een leuk kort filmpje gemaakt over “Het Zwaard van Mozes”. Hij vergelijkt het met de Game Genie die je in de jaren ’90 van de vorige eeuw in je Game Boy kon klikken. Met deze Game Genie kon je het spel even stopzetten en dan extra levens regelen. Of je kon naar het volgende level gaan zonder dat je het spel uitgespeeld had (eigenlijk gewoon valsspelen). Het Zwaard van Mozes is eigenlijk ook een Game Genie maar dan voor het echte leven. Je hebt de macht over Engelen en kunt zorgen dat alles wat jij wil ook echt gebeurt en dat niks jou in de weg staat.

Wat kunnen we uit dit verhaal opmaken? Ten eerste natuurlijk dat degene die het rijkst en machtigst is, niet per definitie ook de beste cadeaus geeft; Kijk altijd in je goodiebag! Ook is het wel wat duidelijker waarom Mozes die stenen tafelen die hij van God had gekregen zomaar stuk gooide. Het aanbidden van het gouden kalf was een excuus, zoals je de lelijke vaas die je voor je verjaardag hebt gekregen per ongeluk laat vallen.

De echte moraal van het verhaal is natuurlijk dat je met je mentale kracht en gedachten je situatie of omstandigheden kunt beïnvloeden en veranderen. Degene die ‘Het Zwaard’ beheerst, heeft dezelfde macht als God. Wanneer je er niet goed mee omgaat, kan het ook negatieve gevolgen hebben. De Zwaarden in de Tarot verbeelden dit concept. En de Zwaarden Aas verbeeldt dus de kans om ‘Het Zwaard’ te beheersen en de kracht van onze gedachten in ons voordeel te laten werken. Zwaarden Aas is de Game Genie van de de Tarot!

Alhoewel er in de loop der tijd verschillende versies van ‘Het Zwaard van Mozes’ zijn verschenen, is het niet precies te zeggen uit welke eeuw dit werk over Joodse Magie precies komt. Men denkt dat het in de 10e eeuw is geschreven maar sommige geleerden denken dat het al veel ouder is. In elk geval was er 1 Joodse jongeman aan het begin van de 1e eeuw die een aantal formules onder de knie scheen te hebben.

Yuval Harari heeft een Engelse vertaling gemaakt die gratis te downloaden is op de website van Academia . Het filmpje van Justin Sledge kun je hier bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.