fbpx

De Illusies van Bekers 7

Tarotkaart Bekers Zeven uit het Rider Waite Smith tarotdeck: de illusiekaart

“De hoogste rijkdom is die we verkrijgen door een waan, die inderdaad tot ons komt door een gave van God”

Plato (uit: “phaedrus” ca 360 v.Chr.)

De kleine arcana kaart Bekers 7 wordt ook wel eens de ‘Illusiekaart’ genoemd; Betekenissen die eraan worden toegekend zijn vaak negatief; Bijvoorbeeld het begeren van oppervlakkige zaken, verkeerde keuzen maken, in een droomwereld leven, iets lijkt te mooi om waar te zijn, illusies najagen. Maar wanneer je met de bril van Carl Jung naar de kaart kijkt, zit er nog een laag in deze kaart waarmee je een andere kant kunt belichten.

Als mens weet je slechts heel weinig van je ‘zelf’. Je bewuste is slechts een klein topje van een gigantische ijsberg die volledig onder water ligt. Het grootste gedeelte is voor jou verborgen. Dit is het onbewuste. In het onbewuste zit de kern van jou wezen, alsmede jouw talenten, wensen en dromen. Maar ook jouw angsten, een ‘donkere’ kant en de dingen die je hebt verdrongen (je schaduw). Volgens Jung is het de bedoeling dat een mens tijdens zijn/haar leven het onbewuste stukje bij beetje toelaat in het bewuste zodat hij / zij zichzelf volledig kent en een ‘heel’ mens wordt. Hij noemde dit ‘Het individuatieproces’.

Het onbewuste is niet logisch, niet rationeel en heeft geen weet van jouw situatie in de ‘buitenwereld’. Het kent alleen jouw kern of ziel en probeert met jouw bewuste te communiceren d.m.v. beelden en symbolen. Die beelden en symbolen ontvang je via dromen, gedachten die ineens bij je opkomen, fantasieën, reacties op kunst & muziek en… op Tarotkaarten! Veel Tarotkaarten gaan specifiek over (de verhouding tussen) het bewuste en onbewuste.

Je onbewuste draagt allerlei ideeën aan waarvan ze vindt dat ze goed bij jou passen; Zo kan het dat je plotsklaps zin krijgt om te gaan schilderen. Of vliegeren. Of je fantaseert dat je een sterrenkok bent. Je bewuste – die de keuze maakt om wel of niet naar het onbewuste te luisteren – doet dat soort ideeën vaak af als ‘onzin’ of ‘illusies’. Je kunt niet schilderen, je hebt geen tijd om te vliegeren en je kunt geen sterrenkok meer worden want je bent al accountant geworden. Het is maar goed dat je bewuste een beetje ‘streng’ is, want zoals gezegd heeft het onbewuste geen weet van ‘de buitenwereld’. Het weet niet wat de normen en wetten van jouw cultuur zijn, wat jouw financiële situatie is en wat jouw verantwoordelijkheden naar anderen toe zijn. Het onbewuste is behoorlijk egoïstisch! Als je aan alle impulsen die je vanuit je onbewuste krijgt zou toegeven dan zou jouw leven een behoorlijke chaos zijn

Echter, wat je onbewuste wel weet is wat goed bij jou past! En dus gebeurt het wel eens dat je wel ‘luistert’ en je er op zijn minst een een hele leuke hobby aan overhoudt. De dingen die je niet kiest, die gaan ook niet weg. Ze worden bewaard in een grote bak en eens in de zoveel tijd klopt het onbewuste weer eens aan. Dit gaat allemaal prima totdat….. je telkens hetzelfde kiest. Eenzijdig kiezen, daar houdt het onbewuste niet van. Om te weten wie je bent en om te groeien moet je af en toe naar je onbewuste luisteren en een keer iets anders kiezen dan wat jij denkt dat ‘hoort’; Met andere woorden: uit je comfortzone stappen.

De Bekers 7 kan daarom opduiken in een legging van iemand die wat vaker een podium mag geven aan het onbewuste; De mogelijkheden en ideeën die het onbewuste aandraagt zijn talrijk en divers. Het maakt niet uit of iets wel of niet als ‘oppervlakkig’ of als een ‘waan’ wordt gezien door anderen. Het gaat erom of iets bij jou past of niet. En ook als je je ‘schaamt’ voor sommige wensen of dromen is het goed om te erkennen dat ze deel van jou uitmaken en dat het een onderdeel van je schaduw is. De bekers op de kaart tonen alle opties en mogelijkheden en de schaduw op de voorgrond symboliseert dat het uit je onbewuste komt en onbekend is, maar ook dat het misschien wel uit je ‘schaduwkant’ komt.

En dus is het tijd om ze te verkennen ook al lijken ze nog zo ‘onrealistisch’. Wanneer je van iets denkt ‘dat pas niet bij mij’, denk er dan aan dat jij voor 90% niet weet wat bij jou past en dat je onbewuste het wel weet! ‘Wanen’ en ‘Illusies’ kunnen in dat geval dus een kadootje zijn!

Een 'lieve' bekers zeven tarotkaart (deck onbekend)

Waite heeft in de ‘Pictorial Key To The Tarot’ geen ‘negatieve’ betekenissen eraan toegekend, ook al schrijft hij wel dat er dingen bereikt worden, maar dat die niet ‘essentieel’ zijn. Maar dat komt natuurlijk omdat in 1911 de theorie van Jung nog niet zo uitgebreid gepubliceerd was 🙂

“(Vreemde) kelken van visie, maar de beelden zijn in het bijzonder die van de fantastische geest. Divinatie betekenissen: Klein geluk of mazzeltjes, beelden van reflectie, sentiment, verbeelding, dingen bezien vanuit contemplatie; Er wordt iets bereikt, maar dat is niet permanent of substantieel. Omgekeerd: verlangen, wil, vastberadenheid, project”

Arthur Edward Waite, 1911

Wil je je ook meer verdiepen in de Jungiaanse begrippen? Volg dan mijn blog en houdt de pagina van de cursus “Tarot & Jung” in de gaten voor de lesdata

2 gedachten aan “De Illusies van Bekers 7”

  1. Zelf lees ik de kaart tot nu toe vaak als verwarring, te veel keuze of besluiteloosheid. Eigenlijk best wel standaard. Bekers zeven inspireerde mij nooit heel erg omdat ik het vond wijzen op een “luxe probleem”. Wat vaker een podium geven aan het onderbewuste biedt wat nieuws. Een bijzonder mooie interpretatie. Dit opent perspectieven voor nieuwe interpretaties. De kaart wordt hierdoor ook interessanter in context met andere tarotkaarten in een tarotlegging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.