fbpx

Het orakel van Belline

Belline Orakelkaarten

De naam ‘Belline’ komt sommigen waarschijnlijk wel bekend voor; Vooral degenen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de Tarot en graag werken met de wat onbekendere decks kennen het ‘Grand Tarot de Belline’ dat bestaat uit 78 kaarten en waarvan het systeem een mengeling is van het werk van Jean Baptiste Aliette en het Marseille deck. Maar ook het ‘Belline Orakel’ draagt de naam van de man die eigenlijk Marcel Forget (1924 – 1977) heet. Marcel Forget was in de 20e eeuw een bekende Tarotist in Parijs maar de decks die hij publiceerde waren niet van zijn hand. De oorspronkelijke auteur is Mage Edmond (echte naam: Jules Charles Ernest Billaudot). En ook hij was een interessant personage….

Mage Edmond

Mage Edmond werd geboren als Jules Charles Ernest Billaudot op 16 augustus 1829 in Poilly-sur-Serein (Franse Bourgogne) in een welgestelde familie. Rond zijn 14e vertrok hij naar Parijs samen met zijn neef Leopold die apotheker was. Het verhaal gaat dat Edmond in Parijs de leerling werd van Madamoiselle Lenormand. Dit lijkt een sterk verhaal want Madamoiselle Lenormand overleed in 1843 en we weten dat zij de laatste jaren van haar leven niet in Parijs woonde maar in Alencon (250 kilometer van Parijs en 400 kilometer van Poilly-sur-Serein). Toch is het niet zo raar dat dit gerucht is ontstaan want de levens van Lenormand en Edmond vertonen grote overeenkomsten;

In 1840 ontwierp Edmond zijn eigen orakel om professioneel ‘waarzegger’ te worden en in 1850 opende hij zijn ‘praktijk’ in de Rue Fontaine St George in het 9e arrondissement. Net zoals Madamoiselle Lenormand snelde zijn reputatie hem vooruit en al snel stond hij bekend als “De Heremiet van de Fonteinstraat”. Na een tijdje verdiende hij zo goed dat hij zich een upscale kantoor kon veroorloven in het chique 1e arrondissement, vlak bij de Champs Elysées. Rond 1870 ontwierp hij ook een Tarot deck dat geïnspireerd was op het werk van Eiteilla en de Marseille Tarot.

Mage Edmond voorspelde o.a. de verbanning van de Franse schrijver Victor Hugo naar Jersey en de nederlaag van Napoleon III in de veldslag bij Sedan. Hij voorzag het succes van een andere beroemde schrijver: Alexandre Dumas (1802 – 1870) maar ook de schulden en de armoede die hij in zijn latere leven zou tegenkomen. Maar het de opmerkelijkste ‘voorspelling’ is die van de eerste wereldoorlog, waarin Edmond bomscherven en vliegtuigen beschreef die op dat moment (1854) nog niet bestonden.

Naast de Tarot decks bracht hij ook 2 boeken uit; 1 boek ging over astrologische en occulte symbolen en de andere over handlezen. Mage Edmond stierf in 1881. Zijn erfenis bestond uit de vele manuscripten die hij had geschreven, schetsen van Tarot- en orakelkaarten en 120 oude en zeldzame boeken welke hij aan een bibliotheek schonk. Het zou nog even duren voordat iemand zijn werk ‘ontdekte’ en nieuw leven in zou blazen. Die iemand was dus Belline….

Marcel Forget, oftewel Belline, werd in 1924 geboren en kwam ook uit een welgestelde familie. Hij had altijd al interesse in geschiedenis en antiek en zo kwam het dat hij een succesvolle antiquair werd. Tijdens zijn zoektochten naar zeldzame oude boeken kwam hij een boek tegen over handlijnkunde en vanaf dat moment bestudeerde hij vele occulte boeken. In 1955 maakte hij een carrière switch en opende zijn Tarotpraktijk… in dezelfde straat als waar Mage Edmond ooit begon: de Rue Fontaine in Parijs! Ook het succes dat Edmond kende viel Belline snel ten deel: nog hetzelfde jaar verscheen zijn voorspelling over de ziekte van Eisenhower in de Franse kranten. Toen Eisenhower niet veel later zijn eerste hartaanval kreeg verscheen de naam van Belline ook in de Daily Mirror en was hij in 1 klap beroemd in de UK. Een hele serie interviews en televisie optredens volgde, waarna hij bekend werd als “Le Prince Des Voyants” (de prins der waarzeggers).

Marcel Belline in de seventies

Op een dag vroeg een oudere dame of Belline hem kon helpen met het inventariseren van wat antieke spullen die ze in haar bezit had. Het verhaal gaat dat hij tussen de spullen van de oude dame de 2 prototypen van het Orakel en de Tarot van Mage Edmond vond, als ook een handgeschreven dagboek dat aan hem had toebehoord.

En zo kwam het dat het Orakel van Belline in 1961 werd gepubliceerd.

In 1966 publiceerde de bekende uitgever Grimaud het ‘grote’ tarot deck van Belline. Marcel Belline overleed in 1977 maar heeft nog tijdens zijn leven de prototypen van Mage Edmond gedoneerd aan een museum. Sinds 2005 zijn ze te bewonderen in het ‘Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée’ in Marseille.

‘Le Grand Tarot de Belline’ (foto: The world of Playing Cards)

Het Belline orakel is niet te vergelijken met de Lenormand of aanverwante systemen. Het bevat symboliek die we kennen uit de Lenormand, maar ook uit de Tarot. Het volgt een geheel eigen systeem (en daarom is het ook zo leuk en uitdagend!). Oorspronkelijk bestond ze uit 52 kaarten, voor elke week een kaart. Belline voegde er 1 kaart aan toe (de zogenaamde ‘blauwe’ kaart).

De 53 kaarten bestaan uit 7 groepjes van 7 kaarten, die allen ‘onder leiding’ staan van een hemellichaam (de zogenaamde 7 ‘klassieke’ planeten: Zon, Maan, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus). 4 kaarten hebben geen astrologische associatie, dit zijn de sleutel, de Man, de Vrouw en de blauwe kaart (de magnetische kaart) van Belline zelf.

De vier kaarten die niet in een ‘astrologisch’ groepje horen

Voordat je je verdiept in de individuele symboliek van de kaarten, leer je eerst over de astrologische ‘groepjes’, de kleuren en de numerologie. In België is het orakel van Belline populair, maar in Nederland zie je (nog) niet veel cursussen om het orakel te leren gebruiken.

Dus tijd om deze te gaan maken, ik heb er zin in!

Eén gedachte over “Het orakel van Belline”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.