fbpx

To Yod or Not

Op een aantal Tarotkaarten in het RWS deck zijn druppel – achtige dingen te zien. Bij de Toren en op drie van de azen (Kelken, Zwaarden, Staven) zijn ze erg goed zichtbaar. Bij de Kelken lijken het waterdruppels, bij de Staven blaadjes. Maar wat zijn het dan bij de Zwaarden? Wat symboliseren deze druppels en waarom is Pentakels aas overgeslagen?

Van deze “druppels” wordt gezegd dat ze “Yods” symboliseren; De Yod is een Hebreeuwse letter.

De hebreeuwse letter Yod

Het traditionele Hebreeuwse alfabet bestaat uit 22 letters en volgens de Hebreeuwse traditie zijn deze letters de bouwstenen van de creatie. Elke letter is een archetypische energievorm en samen zorgen ze ervoor dat God’s wijsheid in het menselijk bewustzijn kan komen.

Elke letter heeft 3 niveaus, een werelds of praktisch niveau, een niveau dat de ziel aanspreekt en een goddelijk niveau. De vorm van elke letter vertelt een archetypisch verhaal (net zoals de Tarotkaarten!). De namen van de letters hebben dus ieder een eigen symboliek, maar ook een cijfermatige betekenis; Er zit immers een wiskundige code in elke creatie.

De Yod is de kleinste letter van het Hebreeuwse alfabet. De betekenis is dan ook “De Kleine die veel in zich heeft“. Wat heeft hij dan allemaal in zich? Dat vertellen de archetypische verbeelding en de wiskundige code ons; Je kunt de Yod zien als een kleine stip, een klein punt dat uitdijt en uitbreidt, zoals een soort “big bang”. Je kunt het vergelijken met het universum waarin steeds meer melkwegstelsels ontstaan. Een explosieve groei of bloei.

De Yod is de 10e letter van het alfabet en de getalswaarde is 10. Volgens de Kabbala representeert elk cijfer of getal dat je maal tien doet, de volledige manifestatie van dat getal. De eerste letter van het Hebreeuwse alfabet is Aleph. Dit staat voor het begin en is ook het cijfer van de mens (Adam). Yod is de eerste letter van God’s naam. Dus 1 x 10 = 10 : de volledige manifestatie van de mens. Wat de Yod ons wil vertellen, is om diep van binnen te kijken en te zien hoe goddelijk je bent. Focus je erop en kijk of je het kunt uitdragen of in de wereld kan brengen.

Elke letter van het Hebreeuwse alfabet heeft 1 of meerdere yods; De Yod is overal aanwezig. Dat komt omdat de Yod “de hand” als creatief instrument symboliseert. Het is een actieve hand die schept en creëert, de hand van de mens en de hand van god. Om te begrijpen wat de Yods op de Tarotkaarten doen, moeten we weten dat er nog een hand is: een zogenaamde “passieve” hand. Dit wordt uitgedrukt in de elfde letter van het Hebreeuwse alfabet, “Kaph”. Grammaticaal gezien kun je zeggen dat er met de twee handen onderscheid wordt gemaakt in “mijn” en “jouw”; De ene hand “neemt” de andere hand “geeft”. Yod is de actieve hand, Kaph is de open hand.

Yod versus Kaph
Afbeelding : biblewheel.com

Dit is het principe dat uitgedrukt wordt in de Azen: Zwaarden en Staven zijn de “Yod” handen, Bekers en Munten zijn de “Kaph” handen. Elke aas heeft een aantal Yods, en dit aantal is natuurlijk niet toevallig gekozen….

Azen uit het RWS deck

Op de kaart Staven aas staan 8 yods. Het cijfer 8 representeert levenskracht en verwijst naar alles dat leeft. Het verwijst ook naar herrijzen, opnieuw beginnen, het losmaken van het aardse. De achtste dag van de week is tegelijk de laatste en eerste (vgl. herrijzenis van Jezus).

In de Tarot symboliseren staven de wil, het levensvuur, het vuurtje dat jou opstookt (passie). Maar met de Yods ga je het cijfer maal 10 doen; 8 x 10 =80. De 80 hoort bij de Hebreeuwse letter “Pey” en symboliseert expressie (spraak, praten). De Staven aas gaat dus over de volledige manifestatie van de wil of levenskracht (en wel in de manier waarop we ons uitdrukken waardoor we als mens te onderscheiden zijn van dieren). De letter Pey bestaat uit een Kaph en een Yod waarmee de goddelijke vonk in de ziel wordt uitgedrukt. We onthouden het getal 80 nog even omdat het toevallig ook te maken heeft met Zwaarden Aas.

Op Zwaarden aas staan 6 Yods. Het cijfer 6 representeert verbinding. De 6 hoort bij de letter “Vav” wat “spijker” of “nagel” betekent. Door dingen aan elkaar te nagelen, vast te pinnen, kun je dingen verbinden. Het gaat hier om de verbinding tussen het spirituele en het aardse, het goddelijke en het menselijke. De eerder genoemde letter Aleph bestaat dan ook uit 2 yods met een Vav ertussen: de onderste yod is de aardse wereld, de bovenste de spirituele wereld.

Hebreeuwse letter Aleph
De Hebreeuwse letter Aleph

De zwaarden symboliseren het intellect. En in de Tarot is “intellect” het vermogen om die verbinding tussen het spirituele en het wereldse te kunnen maken, om alle stipjes met elkaar te verbinden en zo tot hoger inzicht te komen. Zwaarden aas gaat dus over de volledige manifestatie van de verbinding tussen hemel en aarde. (6 x 10 = 60). De 60 symboliseert 1 van de heilige namen van god, en betekent volgens de Hebreeuwse traditie “steun” of “omhoog tillen”.

80 en 60 zijn allebei verbonden met het getal 120 en de bijbehorende letter Samek (de 15e letter van het Hebreeuwse alfabet en ja, het getal van de Tarot-Duivel… maar daar ga ik nu niet aan beginnen) alsmede het bijbehorende concept (steun) pilaar. 120 verwijst naar de mens, als in de mensheid. Maar dan de “verlichte” mens die zijn bewustzijn naar een hoger plan heeft getild. Deze twee azen gaan over initiatieven nemen, scheppen, creëren, verbinden, uitbreiden en boven jezelf uitstijgen. Over het actief gebruiken van de instrumenten die je hiervoor al hebt (je wil en je intellect). Het is al van jou, dus you better OWN it!

Tot zover de “makkelijke” azen, maar nu de moeilijke: Bekers en Pentakels. De Bekers aas is moeilijk, omdat het aantal yods een vraag oproept. En de Pentakels aas is moeilijk, omdat er helemaal geen yods opstaan (als enige in de azen reeks). We moeten dus weer systematisch te werk gaan om er iets van te kunnen bakken.

Volgens de gangbare Tarot literatuur, staan er 26 yods op de Bekers aas van het RWS deck; Dit is heel logisch, want 26 is een bijzonder getal in de Hebreeuwse traditie (nou ja, alle cijfers en getallen zijn bijzonder in de Hebreeuwse traditie, maar sommigen zijn dan nog extra extra bijzonder):

26 is de numerologische waarde van het tetragram dat de bijbelse god van Israel representeert (YHVH). In de bijbel verwijst dit naar de woorden van god “ik ben hij die is” of “ik ben die ik ben”. Het verwijst naar de verbinding tussen god en liefde en de “heilige geest”. Door de Yods kom je op de ultieme manifestatie van de naam, maar gek genoeg is het getal 260 niet heul spannend (misschien omdat 26 al het heiligste van het heilige is?).

Maar er is iets raars met de Yods. Op sommige versies van het RWS deck zie je duidelijk de 26 Yods. Op mijn versie (een druk uit het begin van de jaren ’90) is er een Yodje dat afwijkt. Het is niet een “echte” Yod hij is anders van vorm en kleur. En er zijn versies waar slechts 25 Yods op staan:

Wat zou de Hebreeuwse traditie zeggen als het 25 in plaats van 26 Yods zouden zijn?

Het getal 25 is verbonden met licht en de kracht of vermogen om dit licht over een grote afstand te verspreiden. 25 geeft expressie aan het concept dat leven zich zowel buiten (fysiek) als binnen (psychisch) afspeelt. 250 is ook verbonden met licht, lamp, hoop en vooruitgang. Het is “de weg van de heer” maar heeft ook een negatieve kant (vernietiging, bitter worden, in gal veranderen). Waite zegt in 1 van zijn boeken: “De beker van bitterheid bestaat niet meer voor degene die uit de kelk van onsterfelijkheid heeft gedronken”

De Bekers aas is dus nog steeds moeilijk. Wat is er aan de hand met de Yods? Is het een drukfout? Is het gemakzucht van degenen die “chef-tarotkaarten-drukken” waren? We weten dat Waite en Smith niets aan het toeval overlieten wat betreft de symboliek op de kaarten. Ik zal dus nog verder moeten zoeken naar aanwijzingen.

En hoe zit het met de Pentakels aas? Daar zijn 0 yods te zien. “Nietsheid” is de fase voordat er iets gebeurt. Het is volgens de Hebreeuwse traditie de fase waarin god het voornemen heeft iets te creëren. Dat sluit aan bij de symboliek van de Pentakels Aas, waarbij je eerst een stap moet nemen om iets op gang te brengen. Als er nog “niets” is, hoef je ook niet bang te zijn. Het concept “niets” of 0 bestaat veel minder lang dan de rest van de cijfers en getallen. Toen men er eenmaal mee ging werken, opende dit veel nieuwe (wiskundige) deuren: mensen beseften dat er theoretisch gezien ook minder kon zijn dan niets. De reden dat er 0 Yods op de kaart staan kan dus zijn omdat het slaat op “frisse, nieuwe ideeën” ?

De “kaph” azen wijzen naar iets dat je aangereikt kunt krijgen of kunt delen met anderen. Je kunt je licht en je liefde delen (maar kun je het ook ontvangen?) en je talenten en Ideeën (sta je ook open voor wat anderen in te brengen hebben?). Alle azen representeren in elk geval kansen om er stappen in te maken!

De Toren uit het RWS deck

Gelukkig is de Toren weer makkelijk: 22 Yods staan er op de kaart. 22 is het getal van de openbaring, het verenigt alle 22 letters van het Hebreeuwse alfabet. De openbaring komt goedschiks of kwaadschiks in de vorm van totale destructie. En de volledige manifestatie 220 vertelt ons dat we geen haast moeten hebben met het leggen van een fundering waar we 100% op willen vertrouwen. Dat gaat steen voor steen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.