fbpx

Over een geheimzinnige graaf en het allereerste Tarot legpatroon

Louis-Raphael-Lucrece de Fayolle (Comte de Mellet)

“Als iemand van plan was om aan te kondigen dat er nog steeds een oud Egyptisch werk bestaat, één van hun boeken die ontsnapten aan de vlammen die hun buitengewone bibliotheken vernietigd hebben, en die hun hoogste leringen over een aantal fascinerende objecten bevat . . . .  Zou je dan denken dat hij de lezers voor de gek hield?”

Antoine Court de Gébelin over de Tarot in ‘Le Monde Primitif’

Antoine Court de Gebellin (1725 – 1784) wordt gezien als de grondlegger van de ‘moderne’ esoterische Tarot. Zijn vader was predikant en in 1754 stond hij op het punt om zelf ook predikant te worden. Toch liep het anders want in 1771 trad hij toe tot een vrijmetselaars orde. Hij ging om met bekende en invloedrijke mensen zoals de schrijver Voltaire, beeldhouwer Houdon en de toenmalige ambassadeur van de VS in Frankrijk, Benjamin Franklin.

Het was in 1781 dat hij claimde dat de Tarot Egyptische roots had. Toen hij in 1773 begon met de publicatie van zijn feuilleton “Monde Primitif, analysée comparé avec le monde moderne” was hij al 20 jaar bezig met zijn studie naar esoterische wijsheid. Duizenden mensen hadden een abonnement op zijn publicaties, waaronder Lodewijk XVI van Frankrijk. “Le Monde Primitif” bestond in totaal uit 9 delen en alhoewel de Tarot al in deel 5 wordt genoemd (“een egyptisch spel”) was deel 8 in zijn geheel gewijd aan de ‘Tarreaux’, een spel kaarten dat volgens Gebellin vooral bekend was in Duitsland, Italië en Zwitserland. De naam ‘Tarreaux’ zou zijn afgeleid van de woorden ‘Tar’ en ‘Rho’ (koninklijke weg).

Deel 8 van het feuilleton was dus in zijn geheel gewijd aan de Tarot. 90 pagina’s totaal waarvan 60 van Antoine. Antoine doet hier o.a. de oorsprong van de Tarot (Egyptisch) uit de doeken. De overige 30 bladzijden zijn van een zekere “C. de M.”. Hierin wordt een legpatroon gepresenteerd. “C. de M.” is Louis-Raphael-Lucrece de Fayolle, oftewel ‘Le Comte de Mellet’ (1727 – 1804). Fayolle deed al voordat hij in contact kwam met het werk van Gebellin onderzoek naar de oorsprong en het gebruik van kaartspellen. Eén van zijn publicaties gaat zelfs over de ontwikkeling van diverse kaartspellen aan het hof van ons eigen Brabant.

Maar eerst weer even terug naar Antoine de Gebellin; Zoals gezegd was hij in 1773 begonnen met het publiceren van werk dat later bekend zou worden vanwege de Tarot. Maar voordat de Tarot in deel 8 uitgebreid besproken wordt probeert Antoine allerlei ‘oude wijsheden’ naar boven te brengen; Dit deed hij onder andere door oude talen te analyseren en te vergelijken. Hij was voornamelijk geïnteresseerd in het alfabet en de pictogrammen die in sommige talen zoals Chinees, Hebreeuws en natuurlijk het oude Egyptisch voorkomen. (Hiëroglyfen).

Bladzijde uit 'Le Monde Primitif'
‘Le Monde Primitif’

Antoine schrijft in zijn boek ook hoe hij in aanraking kwam met de Tarot en hoe hij onmiddellijk de diepere betekenis snapte die anderen ontgingen. Dit is het beroemde ‘kwartier van verlichting’. Antoine was aanwezig op een feestje, waar hij een dame – ‘Madame C. d’H’ ontmoette die met een paar andere mensen een kaartspel aan het spelen was. Gefascineerd pakte hij de kaart ‘De Wereld’ en vertelde intuïtief wat de ‘werkelijke’ symboliek was. In een kwartiertje tijd had hij alle kaarten toegelicht en had hij verklaard dat de oorsprong duidelijk Egyptisch was. Hoe dit stiekem toch een beetje waar is, is iets voor later. Want hier gaat het om de 30 bladzijden van Le Comte de Mellet, die waarschijnlijk het allereerste legpatroon gepubliceerd heeft. En dat is heel leuk om te doen! Vandaar dat ik hem hier graag wil delen.

Tarotkaarten uit 'Le Monde Primitif'
Tarotkaarten uit ‘Le Monde Primitif’

In de oorspronkelijke beschrijving doe je dit met zijn tweeën, maar je kunt het alleen ook (vereist alleen een beetje concentratie).

  • Zoek eerst alle Grote Arcana kaarten uit je deck en leg die opzij
  • De overige stapel (Kleine Arcana + Hofkaarten) leg je ook op 1 stapel aan de linkerkant
  • Nu ga je van 1 tot 14 tellen waarbij je telkens met je rechterhand een kleine Arcana Kaart omdraait en naast de stapel legt. Tegelijkertijd pak je met je linkerhand een Grote Arcana kaart en legt die er ook naast de stapel. Deze laat je echter ‘dicht’. Je krijgt zo 4 stapels.
  • Wanneer de Kleine Arcana kaart overeenkomt met het getal dat je noemt, dan leg je die samen met de Grote Arcanakaart apart. Aas =1, Page =11, Ridder = 12, Koningin = 13 en Koning =14
  • De stapel met de Grote Arcana kaarten is natuurlijk als eerste op. Wanneer dat gebeurt schuif je die weer opzij en begin je opnieuw.
  • Je gaat door tot de stapel Kleine Arcana ook op is. Volgens de originele beschrijving moet je dit proces 3 keer herhalen, maar ik stop altijd na 1 ronde.
  • Je hebt nu een aantal ‘paren’ van 1 Grote Arcana en 1 Kleine Arcana kaart. Deze interpreteer je.

Meestal heb ik best veel paren, maar het kan ook gebeuren dat je niks hebt. Misschien kun je dan de vraag anders formuleren (of gewoon wachten tot een later moment).

Heb je hem geprobeerd, deel de uitkomst dan in de comments of op facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.