fbpx

Het Rozenkruis

Achterkant van de Toth Tarotkaarten

Wie wel eens legt met de kaarten van Aleister Crowley heeft misschien een versie waarbij je op de achterkant een gekleurd kruis ziet. Het Kruis is het zogenaamde ‘Rozenkruis’ of ‘Het Kruis van Creatie’. Wat betekent het en waarom staat het op de achterkant van Tarot kaarten?

Zoals met alles, bestaan er verschillende ‘uitvoeringen’ van dit kruis en ook verschillende zienswijze over waar dit symbool vandaan komt. Zo wordt beweerd dat het symbool is bedacht door een zekere Christian Rosenkreutz. Hij zou een kabbalist en alchemist zijn geweest die ergens aan het begin van de 15e eeuw de orde van het Rozenkruis zou hebben opgericht. Zijn naam komt ook voor in het beroemde alchemistische en allegorische boek: ‘De Alchemistische Bruiloft van Christiaan Rozenkruis‘ dat gepubliceerd is in 1615 en waarvan niemand precies weet wie het heeft geschreven. In dezelfde tijd dat dit allegorische werk gepubliceerd werd, verschenen er meer anonieme manifesten waarin wordt verwezen naar deze geheimzinnige orde. Sommigen beweren dat er een christelijke symboliek ten grondslag ligt aan het symbool terwijl anderen zeggen dat dit kruis met de roos in het midden veel en veel ouder is. Het Rozenkruis duikt op een gegeven moment op in Vrijmetselaars ordes en er wordt dan ook beweerd dat de Vrijmetselaars hun oorsprong hebben in de oudere Rozenkruis orde…. Conspiracy, conspiracy, ik houd ervan!

Aan het einde van de 19e eeuw heeft de immer ijverige Orde van de Golden Dawn de symboliek van het Kruis helemaal uitgewerkt. Het Rozenkruis werd toen ook het ‘logo’ voor de 2e orde van de Golden Dawn die in 1892 werd opgericht en van waaruit de leden enkel bestonden uit diegenen die de hoogste graden van de eerste orde hadden behaald. Het was een exclusieve orde, alleen voor ‘ingewijden’. Zoals misschien bij velen al bekend is, heeft Aleister Crowley zich in 1889 aangesloten bij de Golden Dawn en doorliep de graden alsof het de kleuterschool was.

Het Rozenkruis van de Golden Dawn bestaat uit een kleurig kruis. De drie armen bestaan uit Rood (vuur), Geel (lucht) en Blauw (water). De onderkant heeft een mix van verschillende kleuren (aarde)

De roos in het midden bestaat ook weer uit een Kruis met een roos eromheen. Het gouden kruis stelt de perfecte balans voor. De Roos in het midden van dit kruis verwijst naar de Roos van Sophia. Sophia is het Griekse woord voor ‘wijsheid’. Dit middelpunt staat voor de ‘ziel’. Wanneer je inzoomt op de blaadjes eromheen, dan zie je verschillende rijen of laagjes; Elk blaadje heeft een Hebreeuwse letter. Er zijn 22 Hebreeuwse letters (ook toevallig: er zijn ook 22 grote arcana kaarten in de Tarot!)

Allereerst weer de kleuren Rood (vuur), Blauw (water) en geel (lucht). Volgens de Hebreeuwse symboliek zijn deze elementen de bouwstenen van alles en is aarde een product van deze 3 elementen. In deze blaadjes zie je drie Hebreeuwse letters. Dit zijn de drie moederletters Aleph (Lucht), Mem (water) en Shin (vuur). Deze letters corresponderen met de Tarotkaarten de Dwaas, De Gehangene en Het Oordeel.

Vervolgens komt er een laagje met 7 blaadjes. De Hebreeuwse letters die hierin staan zijn de zogenaamde ‘dubbele letters’. Dubbele letters kunnen op 2 manieren worden uitgesproken en zij stellen dan ook dualiteiten voor. Praktisch gezien de goede en slechte eigenschappen van elk mens, maar ook de ‘lichte’ en ‘donkere’ kant van elke medaille. Elk nadeel heb een voordeel! De dubbele letters corresponderen elk met een van de 7 klassieke hemellichamen. ‘Klassiek’ betekent hier dat dit de hemellichamen zijn die vroeger (toen er nog geen telescopen bestonden) met het blote oog zichtbaar waren. Dit zijn: Saturnus, Jupiter, Mars, Zon, Mercurius, Venus en de Maan. Ook deze corresponderen met Tarotkaarten!

Bijvoorbeeld het groene blaadje aan de onderkant is de vierde letter van het Hebreeuwse alfabet: Daleth (deur). Dit is de Keizerin (want volgens de Golden Dawn krijgt Tarotkaart 0 getalswaarde 1 dus tel je door en is de Keizerin de vierde kaart). Dit correspondeert met Venus en de aarde en je gebruikt deze deur om in de binnenste cirkel te komen. Tot slot de buitenste ring met 12 blaadjes: deze letters corresponderen met de 12 dierenriemtekens. De astrologen onder ons zien dat dit tegen de klok in gaat.

Volgens de Golden Dawn kon je dit kruis gebruiken om te mediteren en jezelf te leren kennen. Maar natuurlijk kun je daar ook Tarotkaarten voor gebruiken want die zijn veel leuker! De Golden Dawn heeft dit trouwens zelf later ook bedacht dus dat is mooi, dan kloppen de correspondenties in elk geval met de decks van Waite, Crowley, Paul Foster Case en de Golden Dawn Tarot.

Degene die ook zo van tabelletjes houden kunnen in de Facebook Oefengroep van Tarot & Wine de PDF downloaden met de Tarotcorrespondenties erin die bij het Rozenkruis van de Golden Dawn horen. En wil je er echt alles van weten, kijk dan op de website van de Academie van Tarot om te zien of de Tarot Master of 1 van de andere cursussen of masterclasses iets voor jou is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.